Pole Dance: Mýtus a Realita

Pole dance, kedysi spájaný takmer výlučne s nočnými klubmi, si dnes získava srdcia mnohých žien ako dynamická forma cvičenia a umenia.
Aký je rozdiel medzi pole dance ako voľnočasovou aktivitou a tým, čo sa odohráva v kluboch?

Pole Dance ako šport a umenie

Denisa, 35-ročná doktorka z Banskej Bystrice, sa venuje pole dance už tri roky. "Začala som, pretože som hľadala niečo, čo by ma bavilo a zároveň ma udržiavalo vo forme. Pole dance je perfektná kombinácia sily, flexibility a elegancie," hovorí. Pole dance štúdiá dnes ponúkajú širokú škálu kurzov, od začiatočníkov po pokročilých, a ženy všetkých vekových kategórií tu nachádzajú nových priateľov a podporujúcu komunitu.

Rozdiel medzi klubmi a štúdiami

Pole dance v nočných kluboch často slúži ako forma zábavy a je spojený s erotikou. V pole dance štúdiách je naopak kladený dôraz na techniku, silu a kreatívny výraz. "Ľudia si často myslia, že pole dance je len pre zábavu v kluboch, ale v skutočnosti je to náročný šport," vysvetľuje Denisa. Cvičenie sa zvyčajne vykonáva pod vedením trénera, najmä pre začiatočníkov. Tréner pomáha s technikou, bezpečnosťou a motiváciou. "Na začiatku som mala trénerku, ktorá mi ukázala základné triky a postupne ma viedla k pokročilejším pohybom," hovorí Denisa.

Súťaže v Pole Dance

Po celom svete sa organizujú súťaže v pole dance, ktorých sa zúčastňujú tí najlepší súťažiaci, niekedy aj páry. Príprava na súťaž predstavuje dodatočnú motiváciu a cieľ pre mnohých tanečníkov. Obchod Botish.sk bol sponzorom posledného ročníka súťaže Pole & Me, ktorá sa tradične koná v Prahe.

Pole Dance vs. fitko

Mnohé ženy preferujú pole dance pred klasickým fitkom. "Vo fitku ma to nikdy nebavilo, ale pole dance je tak zábavný a kreatívny," hovorí Zuzana, 24-ročná asistentka z pražského Suchdola. Cvičenie na tyči je veľmi rôznorodé, a každá hodina je iná, čo udržiava motiváciu a záujem.

Oblečenie a obutie

Pre pole dance je dôležité špeciálne oblečenie, ktoré umožňuje voľnosť pohybu a priľnavosť k tyči. Krátke šortky a športové podprsenky sú bežnou voľbou. Topánky s vysokou platformou, často značky Pleaser, sú populárne medzi tými, ktorí sa venujú štýlu "exotic pole dance". "Topánky dodávajú cvičeniu nový rozmer. Pomáhajú mi pri určitých pohyboch a zároveň vyzerajú skvele," dodáva Zuzana.

Sú topánky nutné?

Topánky nie sú nutné pre všetky štýly pole dance. Mnoho ľudí začína bez nich a postupne prechádza k ich používaniu. "Začínala som bez topánok, ale teraz si bez nich exotic pole dance neviem predstaviť," hovorí Zuzana. Niektorí preferujú cvičiť bez topánok kvôli lepšiemu kontaktu s tyčou. Topánky môžu pomôcť s niektorými trikmi a zároveň pridávajú estetickú hodnotu.

Tyče a bezpečnosť

Existuje niekoľko typov tyčí, ktoré sa líšia materiálom a typom inštalácie. Niektoré sú pevné, iné sa môžu otáčať. Tyče sa pevne pripevňujú medzi strop a podlahu, aby zabezpečili stabilitu. "Na základnej škole sme šplhali na tyči, ale pole dance je úplne iný zážitok," hovorí Denisa s úsmevom.

Reakcie okolia

Zatiaľ čo niektorí môžu mať stereotypné predstavy a predsudky, stále viac ľudí však vníma fyzickú náročnosť a umenie pole dance, a začína tento šport rešpektovať. "Moji priatelia boli najprv prekvapení, ale teraz ma podporujú a niektorí dokonca začali cvičiť so mnou." hovorí Denisa.

Muži a Pole Dance

Aj keď je väčšina pole dance komunít tvorená ženami, tento šport si nachádza priaznivcov aj medzi mužmi. Vystupujú v súťažiach a prinášajú do pole dance vlastnú dynamiku a štýl.

Pole Dance ako cesta k sebaucte

Pole dance priniesol do života mnohých žien nielen fyzickú kondíciu, ale aj zvýšené sebavedomie a osobnú spokojnosť. "Je úžasné sledovať, ako sa ženy menia a rastú vďaka tejto aktivite." dodáva Zuzana. Okrem toho je to skvelý spôsob, ako sa zoznámiť s novými ľuďmi a stať sa súčasťou podporujúcej komunity.

Začať môže každý

Ak máte záujem o pole dance, môžete začať navštevovať kurzy v štúdiách po celom Slovensku a Česku. "Je to zábavné a zároveň výzva. Odporúčam to každému, kto hľadá niečo nové," hovorí Zuzana. Môžete si tiež zaobstarať tyč domov, ak máte dostatok priestoru. Pole dance nie je len o pohybe na tyči. Je to umenie, šport a cesta k sebapoznaniu a posilneniu. Či už hľadáte nový spôsob cvičenia, alebo túžite po novej výzve, pole dance môže byť presne tým, čo hľadáte.

Tu už čoskoro nájdete zoznam pole dance štúdií v slovenských a českých mestách:

 

Image by Pleaser USA, s láskavým súhlasom spoločnosti